Schermafbeelding 2014-11-17 om 10.40.12Bob Geldof is te prijzen voor zijn liefdadigheidswerk. Als de vierde wederopstanding van Band-Aid miljoenen oplevert voor de bestrijding van ebola is dat goed nieuws. Voor Sir Bob cum suis, maar natuurlijk vooral voor ebola slachtoffers in West-Afrika.

De 2014 clip is in de oude vertrouwde Band Aid stijl: artiesten komen vrolijk binnen, zingen getergd en vol emotie hun zin, om vervolgens in een warme samenzang uit te barsten. De tekst is hier en daar veranderd, ‘honger’ wordt ‘ziekte’, ‘voeden’ wordt ‘helen’ en de nogal rare zin ‘Well tonight thank God it’s them, instead of you’ is ook vervangen.  Verder is het in alle opzichten business as usual.

De vraag is echter of deze business nog een keer de bedragen oplevert die nodig zijn. Oude wijn in nauwelijks vernieuwde zakken, meer is er met de beste wil van de wereld niet van te maken. De vraag rijst dan ook waarom er niemand is opgestaan die zei: “Hell yeah, ik veeg mijn agenda leeg en ga de studio in om een nieuw lied te componeren en op te nemen”. Een lied dat de impact zou kunnen hebben van Band Aid 30 jaar geleden. Bono schudt dat toch zo uit z’n mouw?! Chris Martin kàn sowieso alleen in melodramatische teksten en melodielijnen denken. En stond Ed Sheeran niet ook daar in het koor? Nou dan!

De vierde Band Aid is een gemiste kans. Het hopen is nu op een totaal nieuwe USA for Africa. Michael is dood, maar Bruce is nog steeds een baas en als Quincy nou eens plaats maakt voor Pharrell…

Doe ‘ns een bombastisch, meeslepend en geloofwaardig ‘ban ebola’ anthem schrijven guys. En snel!