Schermafbeelding 2013-10-23 om 16.45.04Het moet zo rond deze tijd geweest zijn, vorig jaar in Parijs, toen een Nederlandse vriendin en ik onze gezamenlijke Amerikaanse vriend een introductiecursus Nederlandse cultuur gaven. Op zijn verzoek, want ‘Dutch people are crazy’ en ‘crazy people are the best’. Het leek ‘m interessant om wat meer over onze volksaard en gebruiken te weten te komen.

Ik zal onze vriend kort introduceren, omdat hij niet voldoet aan de stereotypen die wij in ons hoofd hebben van de gemiddelde Amerikaan. Hij is liberaal, ruimdenkend, atheïst, open voor andere culturen, uiterst kritisch op zijn home country en hij heeft humor. Hij luisterde dan ook met interesse naar onze schets van de Nederlandse geschiedenis en samenleving. Stelde vragen over regionale verschillen (harde G, zachte G gedemonstreerd). Sprak zijn afschuw uit over de Nederlandse keuken (na het eten van een worstebroodje). Oooh en ahhh-de samen met ons over Dutch Design (bestelde ter plekke twee Gelderland bijzettafeltjes). En at met smaak de halve zak pepernoten leeg die voor ons op tafel lag.

Hij keek naar de zak en vroeg: ‘Who are these two?’, wijzend op de afbeelding van Sinterklaas en Zwarte Piet op de zak. Nou, dat zijn Saint Nicolas and his helper Zwarte Piet. Vrolijk keuvelden vriendin en ik door over het leuke Sinterklaasfeest, surprises, gedichten, schoen zetten, kadootjes.

“Wow, stop… what does it mean, ‘Zwarte Piet’?”. “Well…. ‘Piet’ is a common Dutch first name and ‘Zwarte’ means ‘black’, Black Piet. It’s a white man, wearing black make up. There are hundreds of them! Every year they arrive on a boat from Spain, together with Sinterklaas. The whole thing is a huge media circus. Broadcasted by all major networks in the Netherlands. Here, have another pepernoot”.

We namen nog een handjevol pepernoten en keken naar onze vriend, die een moment voor zich uit staarde, om daarna te bulderen van het lachen.

“You. Have. Got. To. Be. Kidding! This can’t be true! You have white men dressing up as black people, helping a white guy? As what, slaves? And you all think that’s normal? Mwuhahaaaa…. you àre crazy!”

We keken elkaar aan, vriendin en ik, en lepelden de riedel op die we van kinds af aan geleerd hadden: ze zijn zwart omdat ze door een schoorsteen komen, het is roet! En die pakjes, die zijn historisch. En ze zijn vrij hè, ze kunnen weggaan bij Sinterklaas wanneer ze maar willen. De Sorrypiet bijvoorbeeld, had er geen zin meer in en is een gezin gaan stichten in Spanje. Dat kan gewoon.

“It’s white men wearing black make up! It’s Blàck Piet and it’s completely offensive for black people. You Dutch are CRAZY!”

Vanaf dat moment dacht ik: het is echt niet uit te leggen aan iemand die niet in Nederland is opgegroeid. En eerlijk gezegd, iedereen in Nederland weet dat zwarte Piet niet zwart is van de roet. Want waar komt dan dat kroeshaar vandaan? En die oorringen?

Ik kan me dus wel voorstellen dat de VN mensenrechtencommissie in dezelfde state of shock verkeert als mijn Amerikaanse vriend. Enige verschil: hij lacht er nu nog om.

Advertenties