Schermafbeelding 2013-06-10 om 14.32.19Als je zoals ik, Funda.nl al een jaar of vier intensief volgt, weet je dat de NVM het niet zo nauw neemt met sommige cijfers. Met name de periode dat een bepaalde woning te koop staat verandert vaak. Maar ook de oorspronkelijke vraagprijs lijkt sinds kort flexibel.

Om maar te beginnen met de tijd dat een huis te koop staat. Dit huis was al meer dan een half jaar in de verkoop toen ik, ruim 3 jaar geleden, nog dacht dat het leuk zou zijn om in een klein dorpje in de Betuwe te gaan wonen. Vandaag staat het 5 maanden te koop. Wonderlijk niet waar? Het huis is bij mijn weten nooit van Funda afgehaald. Want dat is natuurlijk de makkelijkste truc: je haalt het huis van de markt en zet het er twee weken later weer op. Maar zelfs die kleine moeite wordt blijkbaar niet eens meer genomen. Het is nog slechts een administratieve handeling: even Funda.nl updaten en met één druk op de knop is het huis weer ‘Nieuw in de verkoop’. Dat de kerstboom in juni nog in de woonkamer staat vindt de makelaar blijkbaar volkomen normaal.

Dan de ‘oorspronkelijke vraagprijs’. Ik denk dat het zo zit: om de koper het idee te geven dat hij een koopje krijgt moet ie denken dat de oorspronkelijke vraagprijs hoger lag. In deze tijden, waarin mensen elkaar vertellen minstens 10-20 procent onder de vraagprijs te bieden, is het belangrijk dat de koper gelooft dat er al een daling heeft plaatsgevonden. Neem  bijvoorbeeld dit huis in Eindhoven. Zomaar 25.000 euro van de oorspronkelijke vraagprijs af. Dat geld steekt de koper dus in z’n zak. Als hij het wil geloven. Want misschien zag hij net als ik, deze woning de afgelopen maanden gewoon steeds voor dezelfde vraagprijs staan. Pas enkele weken geleden verscheen ineens de mededeling dat de oorspronkelijke vraagprijs hoger was.

Sjoemelen met cijfers mag dus van de NVM. Dezelfde NVM die ons ook met enige regelmaat laat weten dat de huizenprijzen volgend jaar toch echt gaan stabiliseren. Dit weekend was het weer tijd voor een dergelijke geruststellende mededeling. Persoonlijk denk ik dat The Economist dichter bij de waarheid zit en de daling van de huizenprijzen nog even doorgaat. Net zoals het gesjoemel met cijfers op Funda.nl.

Advertenties