Met de ombouw van de constitutionele monarchie naar een ceremoniële variant, krijgen royals steeds meer tijd om zich met andere zaken dan het landsbestuur bezig te houden. Prinses Maxima werkt al jaren als ambassadeur van het microkrediet, en is vandaag zelfs officieel door de Secretaris Generaal van de OESO bevorderd tot goede fee van de armen. Prinses Diana, eat your heart out.

De Nederlandse koninklijke familie heeft een begroting waarmee de halve derde wereld ontwikkeld kan worden, en ze doen hun uiterste best daar ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. In Mozambique mislukte dit vanwege de kortzichtigheid en jaloezie van de Nederlandse politiek. Maar de Oranjes zetten door en begonnen na het jammerlijke avontuur in Afrika, een succesvolle hulpactie voor Griekenland. Met de aankoop van een vakantiewoning in Kranidi, stellen zij tientallen Grieken in staat aan de status van ‘armsten der armen’ te ontsnappen, door als gemicrokrediteerde hofleverancier van allerlei diensten en producten aan de slag te gaan, in het huis van de Maxima en Willem Alexander.

Daarbij gade geslagen door Prinses Petra Laurentien, die in de Griekse villa bijkomt van haar werkzaamheden als alfabetiseringsmissionaris. In Prinses Laurentien zien analfabeten een natuurlijk rolmodel. In combinatie met haar ongekende inzet, brengt zij ook de laatste Nederlandse analfabeet -desnoods persoonlijk, maar liever via De Wereld Draait Door– tot het lezen van haar kinderboek. Dat de inspanningen tot nu toe weinig resultaten, maar des te meer kosten met zich mee brachten, ligt dan ook zeker niet aan haar.

Tenslotte kan in dit korte -en verre van volledige- overzicht van Nederlandse liefdadigheids royals, een sympathieke actie van Prinses Margriet niet ontbreken. Samen met haar kleinkinderen vulde zij een schoenendoosje voor de arme mensen. Zelfs de kinderen van Bernard deden mee. Na het snackbar incident, waarbij een groot deel van de doelgroep van Laurentiens alfabetiseringsmissie zich tegen hem keerde, werd dit in hofkringen algemeen gezien als een knieval van de prins.

Het is naar verwachting slechts een kwestie van tijd voor de OESO niet alleen Maxima tot goede fee benoemt, maar het hele Koninklijke Huis officieel de status van ‘Sprookjesfamilie’ verleent.

Advertenties