Screenshot met voornamelijk VVD tweets. Toevallig. Elke partij heeft dezelfde soort tweets van dezelfde soort politici.En terwijl het land wacht op politici die niet voor zichzelf, en ook niet voor de partij gaan, maar voor ‘het algemeen belang’ (zo dat nog bestaat), zitten we opgescheept met een stelletje holle vaten die in Twitter de meest briljante klankkast ooit vonden.

Terwijl de lijststtrekkers hun ingestudeerde praatjes zo natuurlijk mogelijk proberen te brengen tijdens het laatste debat, zit de complete lijst van elke partij zich suf te tweeten om maar zo veel mogelijk spin te genereren. En daarom heen cirkelen de partij-adepten die al deze oppervlakkigheid gaan retweeten alsof het de meest verrassende, inspirerende boodschappen ooit zijn.

Elk (kandidaat) kamerlid heeft de vingers vastgeschroefd op het toetsenbord of het touchscreen. Niet om met woorden het land vooruit te stuwen of om het volk te vertegenwoordigen. Nee, de politieke fine fleur heeft tijdens deze campagne voor het eerst Twitter ten volle ontdekt en gebruikt als medium voor oppervlakkige stemmingmakerij, eigenpijperij en zelfpromotie.

Als je zoals ik de campagne voornamelijk via Twitter hebt gevolgd, is het geloof dat politici boven hun eigen belang uitstijgen nu, aan de vooravond van de verkiezingen, volledig weg. Egocentrische figuren die elkaar vliegen proberen af te vangen op de interwebs. Hoon en sarcasme als wapen in de strijd tegen zetelverlies of voor zetelwinst.

Ik neem me voor de volgende verkiezingen, die naar alle waarschijnlijkheid geen 4 jaar op zich laten wachten, volledige geautomatiseerd via Twitter te stemmen. En wel door de knop ‘report spam and block’ te drukken, voor alle politici waarvan de tweets aangeven dat ze geen moment aan het belang van het land, van Europa en de wereld hebben gedacht. Dat is mijn proteststem.

Advertenties