Fifty Shades, ik kende de trilogie al voor ik wist wat het was. De buzz had z’n werk gedaan: ‘Mommy Porn’, dat blijft wel hangen bij mommies like me. Hoewel die kennis alleen, niet voldoende was om direct naar de boekwinkel te rennen. Daar was wat meer voor nodig: een vraag van een vriendin bijvoorbeeld. Of ik 50 Shades al gelezen had? Mijn vriendin, net als ik mommy in her 40’s, goed stel hersenen, man en naar alle waarschijnlijkheid een tamelijk regulier seksleven, had de boeken gelezen. Wat zeg ik… ze had ze gevreten, vertelde ze me. Ze bood me haar exemplaren te leen aan. Vanwege de verwachte inhoud leek me dat niet kies. Te privé, zelf kopen dus.

Bij WH Smith zag ik dat ik blijkbaar de enige vrouw in Parijs was, onwetend van de omvang van de hype. Nummer 1, 2 en 3 op de bestellerlijst, winkel en etalage gevuld met displays. De 50 Shades trilogie was overduidelijk hot. Omdat mijn vriendin nogal onder de indruk leek van de steamy teksten, en het woord ‘porno’ meer dan eens gevallen was, voelde ik me enigszins opgelaten, met het eerste deel in mijn hand in de rij voor de kassa. Tussen twee kinderboeken geklemd legde ik het op de toonbank. “That will be all?” “Ehhh… yes, thank you”.

Een weekend, dat is hoe lang ik erover deed om deel 1 uit te lezen. Op de bank, de wc, in de keuken, in bed… overal, behalve buitenshuis. Ik overwoog even het boek te kaften, om het zo ook in het park te kunnen lezen, maar dat ging me toch te ver. Terwijl mijn zoon een halve dag op de Wii speelde en mijn dochter de hele make up doos op haar gezicht smeerde, las ik door. Hoofdpersoon Mr. Christian Grey had ook mij te pakken: mommy stelde dit weekend andere prioriteiten.

Nu is het maandagochtend. Deel 1 is uit. Het is een pageturner. Niet zozeer vanwege de erotica. Ik snap wel dat ze daar in Amerika helemaal overstuur van raken, maar in Europa zijn zelfs huismoeders wel het een en ander gewend. Evenmin vanwege het plot en de karakters. Het verhaal is flinterdun en de karakters zijn (in elk geval in deel 1) nauwelijks uitgewerkt. En toch kon ik het boek niet weg leggen.

Ik kan daarom niet anders concluderen dan dat het dus jùist dit gebrek aan diepgang, het hedonistische, het makkelijk te consumeren (erotische) vermaak is, dat zo lekker weg leest. Mijn escapistische verlangens worden instant bevredigd. Alsof de klok 25 jaar is terug gedraaid en ik weer een Bouquetreeks verslindende puber ben. 50 Shades is Bouquetreeks Extreme. Niet meer en niet minder. Maar voor 30 euro heb ik dus wel keihard 3 ouderwets leuke weekenden voor mezelf.

———-

Naschrift
Dit wordt een blogpost met naschriften. Check dus regelmatig voor de laatste updates. Hier komt de eerste: ik kreeg de meest geweldige link doorgespeeld, van een spoof Amazon commercial over 50 Shades. Hilarisch. Echt. Zeg ik niet zomaar. Kijken dus:

Ook leuk: Ellen Degeneres doet auditie voor de rol van Anastasia in het uit te geven luisterboek van 50 shades.

Ik ben nu in deel 3 en ik trek het niet meer (no pun intended). Het is zeer de vraag of ik ooit het einde bereik. Als, dan diagonaal snel lezend. Ja, zo zal het wel gaan. *oogrolt*

Advertenties