Natuurlijk is de verkiezing van Poetin een scam. Misschien heeft hij daadwerkelijk de meerderheid van stemmen gehaald, dan nog is aan de verkiezingen een proces vooraf gegaan waarbij ‘democratie’ slechts een woord in de voetnoten van het PR plan was. Het gaat allemaal niet volgens het boekje der democratische grondbeginselen, zoveel is wel duidelijk als je het nieuws volgt.

Waar is dat boekje eigenlijk gebleven? Heeft iemand het de laatste tijd nog ergens gezien, laat staan gelezen? Want terwijl de deuren van het Catshuis de komende weken gesloten blijven, vergaderen drie partijen over de toekomst van het land. CDA en VVD die een mìnderheidskabinet vormen, samen met de ledenloze PVV die weliswaar niet in het kabinet zit, maar toch een sleutelpositie in het landsbestuur inneemt.

Ik kijk met verwondering naar het nieuws, waarin met een duidelijk cynische ondertoon de overwinning van Poetin wordt verkondigd, maar daarna op neutrale wijze verslag wordt gedaan van bestuurlijke en electorale besognes in Nederland en de rest van de wereld. Terwijl daar enig cynisme ook op z’n plaats zou zijn.

Bijvoorbeeld ten aanzien van Frankrijk, waar Sarkozy verwoede pogingen doet om door middel van onhoudbare nationalistische beloftes, zijn macht alsnog veilig te stellen en Hollande de arbeiders het onrealistische 75% belastingtarief voor de rijken, als oplossing voor alle problemen voorhoudt. Vervolgens schakelen we over naar Amerika, voor een reportage over de aanloop naar de presidentsverkiezingen. We horen Santorum beweren als enige God aan zijn zijde te hebben en zien statistieken waaruit blijkt dat Romney voor elke stem, 20 Dollar reclamegeld uitgeeft.

We eindigen tenslotte weer in Nederland, met een korte samenvatting van de hoofdpunten van het nieuws: Wilders beweert dat een terugkeer naar de gulden de redding betekent voor het land en de portemonnee en trekt daarna lachend de deur van het Catshuis achter zich dicht.

Het boekje is ook in andere landen al een hele tijd onvindbaar. Wij laten ons net zo belazeren als de Russen.

Advertenties